Skanes_Kommuner_Logotyp_POS
Skånes Kommuner banner2

NYHETSBREV BARN OCH UNGA

Yrkesresan

Yrkesresan
Nu startar vi äntligen upp Yrkesresans första kurs! Kursen Handläggning med barnet i centrum erbjuds i tre olika omgångar under våren. Den kommer också att erbjudas under tre tillfällen till hösten.
Kursen Samtal och Delaktighet kommer att starta upp under våren.
Här kan du logga in i Yrkesresan Yrkesresan: Loginsida
På grund av att ett par av våra utbildare har sökt sig vidare till andra tjänster behöver vi utbildare till Handläggning med barnet i centrum och även till Samtal och delaktighet. Hör gärna av er till Anna Wallin om ni är intresserade eller vill tipsa om en kollega/medarbetare! anna.wallin@skaneskommuner.se
Logga
Ni som önskar information om Yrkesresan är välkomna att anmäla er till följande tillfällen:
17 februari: Informationstillfälle Yrkesresan Barn och Unga
15 mars: Informationstillfälle Yrkesresan Barn och Unga
21 april: Informationstillfälle Yrkesresan Barn och Unga
16 maj: Informationstillfälle Yrkesresan Barn och Unga
13 juni: Informationstillfälle Yrkesresan Barn och Unga

Informationen är riktad till arbetsledare/chefer/utvecklare och administratörer och är samma information som getts vid kickoff.

Nyheter

Nytt stöd för dig som arbetar med placerade unga

Barn och unga som varit långvarigt placerade i familjehem eller hem för vård eller boende (HVB) behöver få stöd och hjälp i övergången till eget boende. På Kunskapsguiden kan du ta del av samlad information och kunskap om hur socialtjänsten kan arbeta för att underlätta för målgruppen.

Läs mer om stöd till placerade unga här

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid ADHD och autism

Socialstyrelsens riktlinjer är ett stöd för styrning och ledning och vänder sig till beslutsfattare och ansvariga för resursfördelning inom hälso- och sjukvård och socialtjänst. Utgångspunkten är att det behövs större satsningar både inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten, för att personer med ADHD och autism ska få rätt vård och stöd. Gör tidiga insatser - vänta inte på diagnos, är ett av budskapen.

Läs mer om de nationella riktlinjerna för vård och stöd vid ADHD och autism här

Tips: På www.vardochinsats.se finns alla nationella vård- och insatsprogram för hälso- och sjukvård, socialtjänst och skola. Programmen är ett stöd till personal som möter barn, vuxna och äldre med ADHD eller symtom på ADHD. Då stödet riktar sig till olika myndigheter så bidrar det till en helhetssyn och stärker samarbetet mellan olika verksamheter. Stödet kan användas i väntan på ytterligare insatser.

Ökade anmälningar om barn som far illa eller misstänks fara illa 2021

I november släppte Socialstyrelsens sin andra nationella kartläggning av anmälningar om barn som far illa eller misstänks fara illa bland landets samtliga kommuner. Kartläggningen omfattar helåret 2021 och ger en bild av anmälningarnas omfattning, barnen som berörs, anmälare, anmälningsorsak samt andel anmälningar som leder till utredning. Rapporten beskriver också utvecklingen sedan den föregående kartläggningen 2018. Det framgår att antalet anmälningar har ökat med 27 % sedan 2018. Polis, skola och hälso- och sjukvård står bakom 60 % av anmälningarna och privatpersoner 10 %. I storstäder är det vanligare att polis, skola och hälso- och sjukvård anmäler och andelen privatpersoner som anmäler är mindre, medan det är tvärtom i mindre kommuner. Vanligaste anmälningsorsak är oro relaterad till förälders problem. Nya tendenser är att anmälningar om barn som befinner sig i olämpliga miljöer kommer in i tidigare och att det kommer in fler anmälningar om brottsliga handlingar och kränkningar i sociala medier. Det visar sig även att fler anmälningar inkommer som handlar om flickor i gäng som utövar våld, barn som inte fått rätt åtgärder från vård och skola och återkommande anmälningar om familjer som flyttat från Sverige.

Läs mer om Socialstyrelsens kartläggning här

Barnens rättigheter efter våld behöver stärkas

För barn som bor i skyddat boende efter att ha upplevt våld i hemmet blir det ofta svårt att träffa föräldern som utövat våld. Även barnens möjlighet att gå i skolan brister ibland. I projektet "Efter våldet" har en modell har tagits fram för att stärka barns rättigheter i skyddat boende.

Läs mer om projektet här

På gång

Ny socialtjänstlag
Den nya regeringen avser att gå vidare med förslaget till en ny socialtjänstlag. Det meddelar socialtjänstminister Cecilia Waltersson Grönwall i december 2022. Under 2024 planeras den nya lagen börja gälla. SKR tittar nu på hur olika sätt för kommunerna att förbereda sig inför reformen.
Utredning om ny lagstiftning för att stärka barnets bästa
I slutet av 2022 lämnade riksdagen över utredningen ”Barnets bästa vid fortsatt vård enligt LVU” till regeringen. Utredningen innehåller förslag på tre steg innan ett barn omplaceras som ska säkerställa att barns bästa skrivs in i lagen:

    • En ny bedömning genomförs av socialtjänsten där barnets bästa lagstadgas, inte bara föräldrarnas rätt till barnet.
    • Obligatoriska och återkommande drogtester införs för att säkerställa en drogfri hemmiljö.
    • Socialtjänsten följer och utvärderar flytten under ett års tid.
    Bok och dator i bibliotek
    Socialutskottet vill att regeringen återkommer till riksdagen med ett förslag som stärker barnrättsperspektivet och rättssäkerheten för barn och unga.

    Läs mer om utredningen här

    Tips på kurser och utbildningar

    Jämställd socialtjänst, pilotprojekt SKR med FOU Välfärd Värmland och FoU Socialtjänst i Västerbotten
    I det nya förslaget i utredningen om nya socialtjänstlagen ingår att socialtjänsten ska främja jämställda levnadsvillkor, inte bara jämlika. Därför genomför SKR just nu ett pilotprojekt tillsammans med FOU Välfärd Värmland och FoU Socialtjänst i Västerbotten där de arbetar med att ta fram ett stödmaterial till socialtjänsten. Stödmaterialet kommer att stödja socialtjänsten i att arbeta med jämställdhet från ledning och styrning till handläggning och uppföljning. Stödmaterialet kommer att vara färdigt i slutet av 2023.

    Barnkonventionen - grundutbildning för förtroendevalda, 17 februari, SKR
    En grundkurs om barnkonventionen som lag. Under utbildningen går vi igenom grunderna i barnkonventionen, vad det innebär för dig som är förtroendevald och hur man genomför en barnkonsekvensanalys.
    Barnkonventionen

    Ny lagstiftning om kommunernas brottsförebyggande ansvar, 17 februari, SKR
    SKR bjuder in till samtal om den nya lagstiftningen om kommunernas brottsförebyggande ansvar. Förhoppningen med lagförslaget är att kommunerna mer effektivt och träffsäkert ska minska brottsligheten genom ett kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete. Många kommuner och även regioner har frågor om den nya föreslagna lagen som förväntas träda i kraft den 1 juli 2023.
    Brottsförebyggande ansvar

    Våldsförebyggande arbete med unga, 23 februari, SKR
    Vad kan kommuner göra för att förebygga våld bland unga och i ungas relationer? SKR bjuder in till en heldag den 23 februari om forskning, verktyg och lärande exempel.
    Våldsförebyggande arbete

    Ett förstärkt barnrättsperspektiv inom familjerätten – vad innebär det i teori och praktiken? 27 april, SKR
    Ett seminarium om hur rättspraxis har utvecklats kring barnets rätt, hur Östermalms stadsdelsförvaltning implementerat barnkonventionen i sitt arbete och om barnrättsperspektivet i vårdnadstvister.
    Förstärkt barnrättsperspektiv




    Med vänlig hälsning,
    Anna Wallin
    Strateg
    Skånes Kommuner banner2