Skanes_Kommuner_Logotyp_POS
Skånes Kommuner banner2

Hej!

Här kommer årets första nyhetsbrev från Skånes Kommuner inom skadligt bruk och beroendeområdet. I detta nyhetsbrev kan ni läsa om pågående projekt, aktuell forskning och rapporter samt om kommande utbildningar och regionala träffar inom området.

Nyhetsbrevet skickas till ASI kontaktpersoner och chefer inom skadligt bruk och beroende i de skånska kommunerna och andra prenumeranter. Sprid gärna vidare till berörda!

Bästa hälsningar

Elin Cedergren
Projektledare och ASI-utbildare

ASI 2022

Statistiken över antalet ASI intervjuer som gjorts i Skåne är sammanställd. Tillsammans har vi gjort fler ASI intervjuer än tidigare år!
asi 2022 01

Arbete och försörjning

En av frågorna som uppdaterades under våren 2022 var frågan D7: Vad har du huvudsakligen arbetat med? (Ange yrkeskod 1-0), se bilaga 5.
Du kan även ta hjälp av "yrkesguiden" --> Hjälpmedel för kodning av yrke eller befattning. Ladda ner PDF och sök på yrke (Microsoft Edge rekommenderas).

UBÅT= Uppföljning och Beskrivning av ÅTgärder

Registrering av externa 'ställe'

Nu finns listan på externa ställen där åtgärden genomförs att läggas in i Net-klient. Listan är från de externa ställena som är upphandlade inom HVB, öppenvård och arbetskollektiv. Genom att ni använder er av de ställen som finns i listan, kommer Skåne få ut statistik över vad klienten och handläggaren tycker om stället.

Fylla i så mycket som möjligt av informationen, se grön markering. Tänk på att ändra status när ni "stänger" UBÅT när slutdatum har passerat.
ubåt fylla i mark

Samsjuklighetsutredningen

Den 31 januari överlämnades slutbetänkandet av Samsjuklighetsutredningen, SOU 2023: 5
Från delar till helhet Tvångsvården som en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja.

Samsjuklighetsutredningen föreslår i sitt slutbetänkande, hur en ny tvångsvårdslagstiftning ska utformas när det gäller personer som har skadligt bruk eller beroende. I slutbetänkandet pekar Samsjuklighetsutredningen bland annat ut tre principer för inriktningen på de förslag om tvångsvård för skadligt bruk eller beroende som den lämnar.
  1. Tvångsvård för skadligt bruk eller beroende ska ges samordnat med annan psykiatrisk vård och vara en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja.
  2. Tvångsvård ska användas för att förhindra dödsfall och allvarlig sjukdom.
  3. Verksamheter som bedriver heldygnsvård med tvång ska vara i ständig utveckling för att göra vården så trygg och meningsfull som möjligt.
sam. jan 23

Yrkesresan - Missbruk och beroende myndighetsutövning

Yrkesresan är ett koncept för introduktion och kompetensutveckling som syftar till att ge kvalitet i varje möte mellan socialtjänstens medarbetare och invånare. ​

I februari togs beslut om att det blir en yrkesresa inom missbruk och beroende, med kursstart under hösten 2024.

Skånes Kommuner har skicka ut en länk till en enkät till chefer för uppgifter om antal medarbetare i de tre olika stegindelningarna (ny, van och erfaren). Svara senast den 14 april.
yrkesresan

Ny webbutbildning ger stöd i att möta personer som kan ha tankar om suicid

Socialstyrelsen har tagit fram webbutbildningen Förebygga suicid – om bemötande i socialtjänsten. Den handlar om hur personal som arbetar i socialtjänsten kan samtala med människor som mår psykiskt dåligt och kan ha suicidala tankar.

Utbildningens syfte är att ge deltagaren en ökad trygghet i att hantera svåra samtal med personer som kan ha tankar på att ta sitt eget liv. Genom att våga prata om det som är svårt och lyssna på personen kan personalen göra stor skillnad.

Utbildningen vänder sig till alla som arbetar inom socialtjänsten, både utförare, handläggare och chefer. Här hittar du utbildningen.

Webbutbildningar om äldre personer och alkohol

Socialstyrelsen har i december 2022 publicerat två webbutbildningar om äldre personer och alkohol. Sprid i era kommuner!

Webbutbildningen Äldre och alkohol – för hemtjänst och hemsjukvård är tänkt att bidra till att äldre personer med alkoholproblem som har hemtjänst eller hemsjukvård får god vård, stöd och omsorg utifrån sina individuella behov.

Webbutbildningen Äldre och alkohol – för biståndshandläggare är tänkt att bidra till att personal som möter äldre personer i sina hem får bättre förutsättningar att klara sitt uppdrag, och få en bra arbetsmiljö.
skin-g0c1c3ee72_1920

Spel om pengar

Länsstyrelsen i Skåne stödjer kommuner och regioners arbete med att förebygga spelmissbruk. Det gör Länsstyrelsen bland annat genom att:

  • samverka med regionala myndigheter, kommuner och organisationer
  • skapa mötesplatser för erfarenhetsutbyte
  • sprida kunskap inom spelområdet
  • lyfta lokala och regionala behov till nationell nivå.

Ny rapport: Spel om pengar - sammanställning med fokus på Skåne

Nu har det kommit en ny rapport, Spel om pengar - sammanställning med fokus på Skåne.

Spel om pengar bland vuxna – Omfattningen av problem bland spelare och närstående.

I denna rapport har spel om pengar undersökts. Analysen är gjord utifrån ett nationellt urval av svenskar i åldern 17–84 år via undersökningen Vanor och konsekvenser.

Att vara närstående till någon med spelproblem – Kunskapsstöd för att förebygga spelproblem

Broschyren presenterar kunskap om hur spelproblem orsakar negativa ekonomiska, sociala och hälsomässiga konsekvenser för närstående till personer med spelproblem.

Barn och unga som närstående till någon med spelproblem

I familjer där någon har spelproblem är det vanligare med sämre relationer mellan föräldrar och barn, ekonomiska problem, arbetslöshet, konflikter, psykisk ohälsa och alkoholproblem. I Sverige lever 40 000 barn med någon som har ett problemspelande och 2 procent av unga 16-17 år uppger att de har en förälder med spelproblem.

Kartläggningar, rapporter och forskning

Den svenska narkotikasituationen 2022

Rapporten sammanfattar Sveriges narkotikasituation under 2021 (delvis 2022) och innehåller uppgifter som Folkhälsomyndigheten tillsammans med flera andra myndigheter rapporterar in till EU:s narkotikabyrå, EMCDDA. Publikationen innehåller bland annat information om narkotikarelaterad behandling, narkotikabrott, narkotikarelaterad dödlighet och kommunernas förebyggande arbete i Sverige 2021. Även senast tillgängliga data för användning av cannabis i befolkningen och bland skolelever redovisas.

En av tio drabbas av andras drickande

Mer än var tionde har under det senaste året påverkats negativt av någon i sitt liv som druckit för mycket alkohol. Det visar en ny rapport. Rapporten kartlägger hur vanligt det är att på olika sätt påverkas negativt av andras användning av alkohol och narkotika.

Perspektiv på skadebegränsning och kriminalisering av narkotikabruk

”Det finns ingen polis som sätter någon glädje i att rapportera tunga missbrukare för eget bruk” Torkel Richert och Johan Nordgren, Malmö universitet, skriver här om att Malmöpolisen ger nya perspektiv på skadebegränsning och kriminalisering av narkotikabruk.

Vad händer våren 2023

  • Metodstöd mars-maj
  • 12-13 april, ASI utbildning, 8.30-16 digital. För anmälan
  • 18 april ASI dag 4- repetition, Medborgarhuset i Eslöv, kontakta mig för anmälan
  • 25 maj, Fördjupning Spel om pengar, digital. Inbjudan är skickad till chefer och ASI kontaktpersoner
  • 5 maj, ASI Chefsträff, kl 9-10.30, digitalt
  • 16 maj, ASI kontaktpersonsträff, kl 9-12 i Lund

Låt oss hålla dig uppdaterad!

Klicka på knappen nedan för att prenumerera på nyhetsbrev inom skadligt bruk och beroende.

Tidigare publicerade nyhetsbrev finns nu också tillgängliga på vår hemsida.

Kontaktuppgifter

Tänk på att uppdatera ASI kontaktpersoner och chefer så ni inte missar nyheter, utbildningar mm. Uppdatera era kontaktuppgifter direkt till mig elin.cedergren@skaneskommuner.se

Har du frågor och funderingar, tveka inte att kontakta mig.

tulips-g25c34b7fd_1920

Vänliga hälsningar

Elin Cedergren

Projektledare, ASI-utbildare

elin.cedergren@skaneskommuner.se

Skånes Kommuner banner2