Skanes_Kommuner_Logotyp_POS
Skånes Kommuner banner2

NYHETSBREV BARN OCH UNGA

Yrkesresan

Kurser Yrkesresan våren 2023

HBiC

Handläggning med barnet i centrum
Det här är en kurs som ger dig grunderna i handläggning och dokumentation av ärenden som rör barn och unga 0–20 år. Kursen följer handläggningen av ett ärende från aktualisering till avslut. Den inleds med en genomgång av socialtjänstens uppdrag och ansvar med fokus på barnrättsperspektivet och yrkesrollen.
Integrerat i kursen ligger grundutbildning i BBIC - Barns behov i centrum - en struktur för handläggning, genomförande och uppföljning. Efter kursen ska du ha fått en förståelse för de olika stegen i handläggningen av barn och unga-ärenden och kunna använda BBIC:s stödmaterial och dokumentationsstöd.
Kursen omfattar fyra kursdagar. Medarbetare anmäler sig till kurstillfällen på Yrkesresans hemsida.
Samtal o delaktighet
Samtal och delaktighet
Samtal och delaktighet bygger vidare på den inledande kursen Handläggning med barnet i centrum och fördjupar kunskapen om myndigheters ansvar att arbeta för god kvalitet i verksamheten. Det handlar om vikten av ett gott bemötande och att göra barn, unga och deras föräldrar delaktiga. Kursen lyfter barnrättsperspektivet med särskild tonvikt på barns delaktighet.
Samtal är ett viktigt verktyg för att öka den enskildes delaktighet och inflytande. Kursen kommer att ge dig grundläggande kunskap i samtal och hur man gör barn och unga delaktiga. Du kommer att få ta del av hur du kan bemöta barn i svåra situationer, när det finns oro för barnet, men även andra utmanande situationer som att bemöta motstånd, aggressivitet och att ta emot klagomål.
För att barns rättigheter och behov ska tillgodoses krävs ofta samverkan med föräldrar, barnets eller den unges nätverk och andra myndigheter. Kursen ger dig grunderna i att kunna leda möten med barnets bästa i fokus.
Kursen omfattar två kursdagar. Medarbetare anmäler sig till kurstillfällen på Yrkesresans hemsida.

Fler kurser kommer att släppas i takt med att de är färdigproducerade.
Öppet forum om Yrkesresorna, den 18 april kl. 13.00-15.00
SKR ger en lägesrapport för vad som händer i Yrkesresan, både övergripande och för respektive resa.
Målgruppen för Öppet forum är chefer eller andra funktioner med ansvar för Yrkesresan i kommuner samt representanter från regionala samverkans- och stödstrukturer (RSS).
Läs mer och anmäl dig här
Informationstillfällen
Vi erbjuder informationstillfällen om Yrkesresan varje månad! Välkommen att anmäla dig:
21 april: Informationstillfälle Yrkesresan Barn och Unga
16 maj: Informationstillfälle Yrkesresan Barn och Unga
13 juni: Informationstillfälle Yrkesresan Barn och Unga
Informationen är riktad till arbetsledare/chefer/utvecklare och administratörer.
Logga
Här kan du som har ett inlogg, logga in på Yrkesresan Yrkesresan: Loginsida

Nyheter

tulips-g25c34b7fd_1920
Gå med i Beställarnätverk – konsulentstödd familjehemsvård barn och unga
SKR planerar att starta ett kommungemensamt beställarnätverk för konsulentstödd familjehemsvård barn och unga. Nu finns möjlighet att anmäla intresse att ingå i beställarnätverket.
Läs mer om Beställarnätverket

Utredningen "En uppväxt fri från våld"
Utredningen har förslagit en samlad nationell strategi med bl a fem viktiga mål för att förebygga och bekämpa våld mot barn, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck.
Läs mer om Utredningen "En uppväxt fri från våld"

Studier om föräldraskap och våld mot barn
Stiftelsen Allmänna Barnhuset har på uppdrag av regeringen genomfört två studier med föräldrar till barn som varit utsatta för våld.
Läs mer om Studier om föräldraskap och våld mot barn

Mer utsatta än andra
Om våld och övergrepp mot barn med funktionsnedsättningar.
Våld mot barn är ett allvarligt samhällsproblem och en rättighetskränkning som alltför många barn i Sverige har erfarenhet av. I den här rapporten belyser vi den särskilda utsatthet för våld som drabbar barn och ungdomar med funktionsnedsättning inklusive kronisk sjukdom. Målgruppen för rapporten är yrkesverksamma och beslutsfattare inom alla olika samhällsområden som rör barn och unga.
Forskare från Marie Cederschiöld högskola har genomfört studien på uppdrag av Stiftelsen Allmänna Barnhuset och finansierats av regeringen.
De har låtit ett nationellt representativt urval av 3 268 elever i årskurs tre på gymnasiet svara anonymt på en enkät vilket ger en bild av deras erfarenheter av sexuella övergrepp och andra former av våld under hela uppväxten.
Studien visar att funktionsnedsättning närmast fördubblade sannolikheten för att ha blivit mobbad, psykiskt misshandlad, fysiskt misshandlad eller att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp. Det mer än fördubblade risken att ha blivit utsatt för sexuell exploatering. Ungdomar med neuropsykiatriska eller psykiatriska tillstånd var särskilt utsatta.
Läs mer om Mer utsatta än andra

Tillsyn av socialtjänstens handläggning av ärenden som rör barn och unga
IVO 2023-08
Tillsynsresultaten visar att det finns behov av att stärka tillämpningen av barnets bästa i socialtjänstens arbete med förhandsbedömningar och utredningar. Barnens bästa är inte alltid avgörande för socialtjänstens beslut och vård- och behandlingsinsatser. Socialtjänsterna behöver stärka sitt arbete med att göra barn delaktiga i handläggningen vad gäller hela vårdkedjan. Det är en särskild utmaning att säkerställa att barn och unga med komplexa vårdbehov får sina rättigheter tillgodosedda.
Läs mer om Handläggning av ärenden

En sänkt åldersgräns för öppna insatser till barn utan vårdnadshavarens samtycke
Prop. 2022/23:64 Socialdepartementet
Regeringen föreslår att socialnämnden ska få möjlighet att, utan vårdnadshavarnas samtycke, få besluta om öppna insatser till barn som har fyllt 12 år. Detta om det bedöms vara lämpligt och om barnet samtycker till insatsen. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.
Läs mer om Sänkt åldersgräns för öppna insatser

På gång

Hälsoundersökningar av placerade barn och unga
Det pågår för närvarande en kartläggning av hälsoundersökningar av Socialstyrelsen som ska redovisas i december 2023. Även forskning pågår av överläkare Godfried van Agthoven som arbetar på Skaraborgs sjukhus som ska titta på orsakerna till att få hälsoundersökningar initieras för barn som placeras i samhällsvård. Skånes Kommuner kommer tillsammans med Region Skåne att påbörja en informationssatsning till kommunerna om hälsoundersökningar. Mer info om detta kommer framöver.

Tips på utbildningar


Barnrättsdagarna 18-19 april
Stiftelsen Allmänna Barnhuset tittar närmare på varje barns rätt till en uppväxt fri från våld och vad det innebär för samhället i stort. Det erbjuds forskning och metoder som kan appliceras på den dagliga verksamheten.
Läs mer om Barnrättsdagarna
Dialog
Kartläggning av socialtjänstens insatser, 25 april
Under 2021 gjorde Sveriges kommuner och regioner (SKR) en kartläggning av socialtjänstens insatser genom enkäter som skickades ut till alla kommuner i Sverige. I kartläggningen redovisas insatser som erbjöds under 2016-2020 inom kommuner inom sex områden, barn och unga, äldre, funktionshinder (ej LSS), socialpsykiatri (ej LSS), missbruk och beroende och våld i nära relationer. Skånes Kommuner välkomnar till en
Läs mer om Kartläggning av socialtjänstens insatser

Informationstillfälle om handräckningsbegäran enligt LVU, 3 maj
Den 3 maj kl. 9.00-12.00. Digitalt via Teams.
Under förmiddagen kommer Socialtjänsten, Polisen och Kriminalvården (NTE) ge information om handräckning i samband med omhändertagande av barn och unga med stöd av LVU.
Socialtjänsten, Polisen och Kriminalvården kommer att berätta om respektive ansvarsområde och om det praktiska arbetet med handräckningsförfarandet samt vad du som socialsekreterare behöver tänka på när du begär handräckning, hur transporten går till och om vikten av samverkan mellan myndigheterna.
Läs mer om Infotillfället om handräckningsbegäran

Barnrättsstrategutbildning, 15 maj
SKR:s barnrättsstrategsutbildning är en fyradagars utbildning förlagd under drygt ett halvår. Deltagarna får kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att tillämpa barnkonventionen i den egna verksamheten.
Läs mer om Barnsrättsstrategutbildningen
Med vänlig hälsning Anna Wallin, Strateg
Med vänlig hälsning,
Anna Wallin
Strateg
Skånes Kommuner banner2