Region Skåne
Skånes Kommuner
EU-logotyp

Nyhetsbrev 8

Säker Digital Kommunikation i Skåne

Det här nyhetsbrevet skickas ut av projektgruppen för Säker Digital Kommunikation (SDK) i Skåne. Projektet syftar till att underlätta och stötta införandet av SDK genom att till exempel informera, motivera och inspirera offentliga verksamheter i Skåne att ansluta till SDK.

SDK är intressant för kommuner, regioner såväl som statliga myndigheter för att underlätta informationsutbytet av känslig information.

Mer information om projektet och kontaktuppgifter finns i slutet av nyhetsbrevet!
God jul och gott nytt år 2022

Innehåll i detta nyhetsbrev

I det förra nyhetsbrevet beskrev vi lokala erfarenheter från två mindre skånska kommuners SDK-resa: Simrishamn och Staffanstorp. Därtill publicerade vi information från det nationella SDK-projektet.

I detta nyhetsbrev publicerar vi en intervju där Region Skånes projektägare för SDK-projektet Claes Piper och projektledare Niklas Åkesson berättar om Region Skånes arbete med SDK. Avslutningsvis informerar vi om aktuella händelser i det nationella SDK-projektet.

Låt oss hålla dig uppdaterad!

Klicka på knappen nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyhetsbreven kommer att skickas ut månadsvis. Skicka gärna vidare detta nyhetsbrev till alla du tror kan vara intresserade så att de också kan prenumerera!

Projektet SDK i Skåne

Woman explaining the plan to office team
Intervju SDK – Region Skåne

Nödvändigt, användbart och välkommet – Region Skåne planerar för införandet av SDK


Projektet SDK går mot sitt slut och pilotkommunerna har tagit stora steg mot införandet av SDK. En av frågorna som lyftes i oktobers nyhetsbrev var oron över att det inte kommer att finnas några mottagare när min kommun inför SDK. Därför har vi pratat med Region Skåne, en av de viktigaste parterna för många kommuner, om deras tankar om införande av SDK.

Claes Piper och Niklas Åkesson är projektägare respektive projektledare för Region Skånes införande av SDK. Just nu pågår arbetet med att färdigställa projektplanen och det finns mycket energi in i arbetet. Projektet kommer att starta upp i början av 2023.

”De första stegen är att starta med kravarbetet tillsammans med verksamheterna. Vilka processer som finns och hur verksamheterna arbetar, när används faxen. Detta är viktigt för att få med verksamheterna från start och ha en bas att utgå ifrån.” säger Niklas Åkesson

Startar upp med kommunsamverkan
Hos Region Skåne kommer projektet med införande av SDK att fokusera på KVG, Kommunala vårdgivare. Det är identifierat ett stort behov i de kontakterna och Region Skåne har redan tydliga processer, där faxen är i centrum, vid kommunikation av känslig information med kommunerna. Utöver KVG-flödet kommer ytterligare ett SDK-flöde skapas. Där blir fokus service och administration för att testa hur processer och flöden fungerar. Något som ska ge en bra grund för införandet i andra delar av verksamheten.

”Vi har valt att börja i liten skala och kontinuerligt utvärdera och få till ett varsamt införande. Vi vill testa tekniken och testa processerna. När vi identifierar en process så vill vi också titta på om den processen är rätt, inte bara översätta den från papper till digitalt. I allt från vilka delar vi börjar med till val av system vill vi ha en flexibilitet och verkligen ha möjlighet att testa och utvärdera i liten skala för att sedan växla upp. Vi tillåter oss att identifiera fler krav under pilotens gång för att sedan kunna välja en tjänsteleverantör som matchar behoven bäst.” berättar Claes Piper

SDK är inte ett system från IT-avdelningen
Verksamheterna kommer att vara med redan från början i projektet för att hela tiden ha det verksamhetsnära perspektivet. Det kommer att finnas representation från verksamheter både i styrgrupp och arbetsgrupp och dessa håller på att sättas samman nu i takt med att projektplanen blir klar.

”Vi tar med oss erfarenheter från tidigare projekt. Det får inte känns som ett system som IT kommer med utan vi har med verksamheten hela tiden. Vi har super users som tar kommunikationen med sin verksamhet vilket gör det lättare att få till ett bra engagemang och ett bra införande.” förklarar Claes Piper

Största fördelarna:
  • Kan skicka känslig information på ett säkert sätt – bort med faxen!
  • Inget personberoende – du skickar till en funktion istället för en person som kan vara sjuk eller på semester
  • Snabbare svar och kortare handläggningstid – mer effektiv hantering
Utmaningar:
  • Nytt verktyg som ska implementeras – nya processer ska på plats
  • Adressboken och administration av den – ska vara lätt att hitta i och hållas uppdaterad
  • Det blir inte en förenkling från dag 1 – förändring tar tid
Vill du veta mer är du välkommen att kontakta projektledare Niklas Åkesson.
Deltagare på en konferens

Avslutande konferens för S2i2-projektet

Den 31 januari planerar S2i2-projektet en gemensam anslutningskonferens för de två delprojekten SDK och Öppna data. Dagen inleds med ett gemensamt program mellan klockan 10.00-12.00 som fokuserar på digitalisering ur ett nationellt perspektiv.

Det gemensamma förmiddagsprogrammet kommer att direktsändas för att ge fler möjlighet att ta del av innehållet. Mer information om hur du tar del av sändningen kommer publiceras på SDK-projektets hemsida.

Det nationella SDK initiativet

Inera ny

Inera informerar

I det förra nyhetsbrevet informerade vi om att Region Gotland och Arbetsförmedlingen nu är anslutna till produktionsmiljön för SDK. Hos Arbetsförmedlingen är det kundsupporten som är först ut att använda sig av SDK för att hantera frågor som inkommer till kundsupporten från kommuner, regioner eller andra myndigheter. Mer information om Arbetsförmedlingens arbete kring införandet av SDK i kundsupportens verksamhet finns att läsa här.

Under 2023 kommer Inera fortsatt anordna Användarforum samt Fråge- och teknikforum för SDK. Datum och information om anmälan hittas här.

Projektet SDK i Skåne är en del av S2i2-projektet

Region Skåne har tillsammans med tio samverkansparter tilldelats finansiering från Europeiska Regionalfonden för att genomföra projektet Skånsk Samverkan för innovativ Informationshantering (S2i2).
Projektet fokuserar bland annat på införande av den nationella tjänsten Säker Digital Kommunikation (SDK) hos skånska kommuner och Region Skåne. Projektet riktar sig till skånska kommuner, Region Skåne och näringslivet i Skåne.

Målet är att efter avslutat projekt ska deltagande kommuner och Region Skåne ha ökat sin förmåga att kommunicera känslig information på ett säkert sätt.

Detta material riktar sig till medarbetare och förtroendevalda i skånska kommuner och Region Skåne som önskar få en grundläggande förståelse för Säker Digital Kommunikation (SDK).
Avsändare
Johan Nordin
johan.nordin@skaneskommuner.se
Samordnare SDK, Skånes Kommuner

Emma Pettersson
emma.pettersson@helseplan.se
Processledare SDK, Helseplan

Projektet SDK drivs av Region Skåne och Skånes Kommuner med stöd av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF).
Region Skåne
Skånes Kommuner
EU-logotyp