Region Skåne
Skånes Kommuner
EU-logotyp

Nyhetsbrev 6

Säker Digital Kommunikation i Skåne

Det här nyhetsbrevet skickas ut av projektgruppen för Säker Digital Kommunikation (SDK) i Skåne. Projektet syftar till att underlätta och stötta införandet av SDK genom att till exempel informera, motivera och inspirera offentliga verksamheter i Skåne att ansluta till SDK.

SDK är intressant för kommuner, regioner såväl som statliga myndigheter för att underlätta informationsutbytet av känslig information.

Mer information om projektet och kontaktuppgifter finns i slutet av nyhetsbrevet!
Tre personer vid ett bord som diskuterar

Innehåll i detta nyhetsbrev

I förra nyhetsbrevet beskrev vi hur en kommun kan arbeta med förberedelser och framtagande av beslutsunderlag kring klienter eller verktyg för att skicka SDK-meddelanden. Vi berörde också hur detta arbete kan samordnas med kartläggning av verksamhetsbehov. Vi inkluderade även information från Ineras SDK-införandeprojekt med fokus på planerade aktiviteter under hösten samt information om kommande Samverkansforum kring SDK.

I detta nyhetsbrev beskriver vi de utmaningar som verksamheter i skånska kommuner kan behöva hantera inför en anslutning till SDK. Under det skånska SDK-projektets resa har ett antal utmaningar identifierats, av vilka vi berör och kommenterar några.

Låt oss hålla dig uppdaterad!

Klicka på knappen nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyhetsbreven kommer att skickas ut månadsvis. Skicka gärna vidare detta nyhetsbrev till alla du tror kan vara intresserade så att de också kan prenumerera!

Utmaningar kring SDK

Nedan har det skånska SDK-projektet valt att ta upp och diskutera några av de funderingar vi har stött på från verksamheter under projektets gång.
Kvinna vid dator som tänker

Vi vill inte vara först (vara pilot)

Projektet har uppfattat att det ibland finns tveksamheter från verksamheter att vara först ut och att det finns en oro för att vara pilot.

SDK har utvecklats under flera år. Inledningsvis leddes arbetet av SKR/Inera och fokus var då att undersöka tekniska möjligheter för utveckling av tjänsten. Detta skedde under åren 2017–2019. Därefter genomförde Inera/DIGG ett antal omfattande pilottester hösten 2019 till vintern 2021 för att verifiera vald teknisk plattforms stabilitet och säkerhet. Eftersom testerna var framgångsrika beslöt Inera att lansera tjänsten. Sedan våren 2022 finns dessutom en förvaltnings- och supportorganisation på plats hos Inera.

Sammanfattningsvis gäller att:
  • Sedan den 1 mars 2022 går SDK att beställa via Inera.
  • SDK-lösningens förvaltnings- och supportorganisation är på plats sedan början av 2022.

Osäkerhet vid hantering av känslig information

Projektet har tagit del av att avsändaren av ett meddelande kan uppleva osäkerhet kring vilken del av ett meddelandeflöde som faktiskt är sekretessklassificerat. Detta då nuvarande lösningar för meddelandeflöden (t.ex. fax) innebär att avsändaren behöver identifiera om någon del av meddelandet innehåller sekretessklassad information.

SDK gör det möjligt för kommuner, regioner och myndigheter att utbyta känslig och sekretessklassad information på ett enkelt och tryggt sätt. Genom att använda SDK behöver avsändaren inte utvärdera om meddelandet innehåller sekretessklassad information, vilket gör att antalet arbetsmoment minskar för avsändaren. Samtidigt kan mottagaren vara säker på att meddelandet skickats på ett säkert vis.

Sammanfattningsvis gäller att:
  • SDK-lösningen är en säker struktur för att skicka sekretessklassificerad information. Även information som inte kräver samma grad av sekretess kan skickas genom denna tjänst.
En tom lekplats

Det finns många andra offentliga aktörer som inte ännu använder SDK

Då det finns 290 kommuner och 21 regioner samt omkring 250 statliga myndigheter i Sverige, kommer anslutandet av naturliga skäl ske med olika hastighet i dessa stora offentliga grupper. Projektet har tagit del av verksamheters oro att det i dagsläget saknas ett antal offentliga aktörer att utbyta information med.

I Skåne har ett tiotal kommuner genomfört pilottester under perioden 2019 till 2021. I det pågående skånska SDK-projektet ingår kommunerna Helsingborg, Landskrona, Malmö, Simrishamn och Tomelilla. Strax efter sommaren meddelade Region Skåne att de har kommit igång med sitt SDK-införande. Först ut är processen Förbruknings- och sjukvårdsartiklar för kommunala vårdgivare (KVG), vilket vi informerar mer om längre ner i detta nyhetsbrev under rubriken ”Projektet SDK i Skåne”.

Därtill har nio statliga myndigheter fått i uppdrag av regeringen att förbereda anslutning till SDK senast i september 2023. Dessa nio myndigheter är Arbetsförmedlingen, Domstolsverket, E-hälsomyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Statens institutionsstyrelse samt Skolverket. Av dessa har Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kommit längst i sitt arbete och det skånska SDK-projektet har kontinuerlig kontakt med Arbetsförmedlingen för att samordna det fortsatta arbetet.

Inera har skapat en hemsida som visuellt presentera implementeringen av SDK över hela Sverige. Hemsidan är fortfarande under uppdatering men ger redan nu en nulägesbild av hur långt respektive kommun eller region har kommit.

Se anslutningsstatus i kommuner och regioner i Sverige under rubriken ”Status i införandet”.

sdk-anslutning-kommuner
Sammanfattningsvis gäller att:
  • Ett tiotal kommuner i Skåne har erfarenhet av SDK genom tidigare genomförda pilottester. Av dessa ingår fem kommuner i det Skånska SDK-projektet som har som mål att ta SDK i drift under början av 2023.
  • Nio statliga myndigheterna har i uppdrag att förbereda anslutning till SDK senast september 2023. Arbetsförmedlingen har kommit längst och det Skånska SDK-projektet har löpande kontakt för samordning.
  • Region Skåne beslöt strax efter sommaren 2022 att inleda implementeringen av SDK. Först ut är KVG-processen.
  • Inera har nyligen skapat en hemsida som visuellt presenterar anslutningsprocessen för kommuner och regioner i hela landet.

SDK har ett smalt användningsområde

Projektet har uppfattat att vissa verksamheter upplever att SDK har ett smalt användningsområde.

Det som gör SDK unikt är att SDK inte är sektorspecifikt utan kan användas mellan alla kommunala, regionala och myndigheter. Detta innebär att avsändaren inte behöver anpassa sitt sätt att kommunicera utifrån mottagaren då SDK bygger på en gemensam standard.

Sammanfattningsvis gäller att:
  • Alla offentliga organisationer på kommunal, regional och statlig nivå kan använda SDK inom och mellan sig för framtida meddelandeflöden.

Projektet SDK i Skåne

Stöd- och utbildningsinsatser

En kvinna sätter en lapp på en glasvägg framför två personer

Genomförd workshop inom Arbetsmarknadsområdet

Den 19 oktober 2022 anordnade S2i2/SDK-projektet en workshop med representanter inom arbetsmarknadsområdet i skånska kommuner. Totalt deltog representanter från sex skånska kommuner. Syftet med workshopen var att diskutera hur relevanta meddelandeflöden kan identifieras inom arbetsmarknadsområdet och kommunerna fick möjlighet att diskutera behov och nytta med SDK i sin verksamhet.

KVG-processen blir SDK-pilot i Region Skåne

Region Skåne har beslutat inleda sin SDK-resa med en pilot kring den tidigare nämnda KVG-processen. Projektledare är utsedd och projektet kommer starta under hösten 2022.

En viktig del av processen består av att ett kundcenter idag tar emot beställningar via fax från kommunalt anställda sjuksköterskor med patienters namn och personnummer tillsammans med information om produkt för hemsjukvård. Beställningar registreras för vidare hantering med tillhörande patientuppgifter i Region Skånes IT-system ”Marknadsplats”.

Region Skåne vill övergå till att nyttja SDK för KVG-processen istället för fax som används idag. Här vill Region Skåne komma i kontakt med intresserade skånska kommuner för att tillsammans med dessa utveckla ett nytt arbetssätt med stöd av SDK.

Vi kommer att informera mer om detta i nästa nyhetsbrev. Har du frågor är du välkomna att kontakta oss i projektet, våra uppgifter finns längst ner i nyhetsbrevet!

Det nationella SDK initiativet

logotyp-standard2x

Inera: Forum och möten samt samarbetsrum

Ineras införandeprojekt har påbörjat höstens serie av forum och möten. Utifrån framförda önskemål och infångade behov fortsätter fråge- och teknikforum, men nu som ett sammansatt koncept. Dessa anordnas cirka en gång per månad fram till jul. Utöver fråge- och teknikforum anordnas även tillfällen som rör adressbok, informationsutbyte, informationssäkerhet och erfarenhetsutbyte.

Uppdaterade kartor

Varje månad skickas en enkät ut av Inera till de som anmält sig som kontaktpersoner från kommuner och regioner för SDK. Enkäten ligger bland annat till grund för planering av Ineras införandeprojekt och den statusuppdatering som presenteras varje månad på Inera.se i form av kartor. Kartor är nu uppdaterade och går att nå på inera.se. Gå gärna in och kika på hur långt era grannkommuner och regioner kommit i anslutningsprocessen.

Samarbetsrum

Inera uppmuntrar till att använda Samarbetsrummet för SDK. Offentliga organisationer kan bli medlemmar genom att mejla SDKinforande@inera.se för att få tillgång till rummet. Det som krävs är ett organisationsmejl för kommun, region eller myndighet. Inera använder samarbetsrummet för att uppdatera med information om kommande forum och material kopplat till SDK. Organisationer som är medlemmar kan dela med sig av erfarenheter och goda exempel för att hjälpa varandra i sin SDK-resa.
DIGG_logo_text_color

DIGG: Tre godkända accesspunktsoperatörer

Som vi rapporterade i föregående nyhetsbrev består SDK av tre centrala komponenter:
  • Accesspunkt/Accesspunktsoperatör
  • Meddelandetjänst samt
  • Meddelandeklient
DIGG (Myndigheten för digital förvaltning) har godkänt de första accesspunktsoperatörerna för SDK. Mer information finns på DIGG:s hemsida.
Nätverk

Projektet SDK i Skåne är en del av S2i2-projektet

Region Skåne har tillsammans med tio samverkansparter tilldelats finansiering från Europeiska Regionalfonden för att genomföra projektet Skånsk Samverkan för innovativ Informationshantering (S2i2).
Projektet fokuserar bland annat på införande av den nationella tjänsten Säker Digital Kommunikation (SDK) hos skånska kommuner och Region Skåne. Projektet riktar sig till skånska kommuner, Region Skåne och näringslivet i Skåne.

Målet är att efter avslutat projekt ska deltagande kommuner och Region Skåne ha ökat sin förmåga att kommunicera känslig information på ett säkert sätt.

Detta material riktar sig till medarbetare och förtroendevalda i skånska kommuner och Region Skåne som önskar få en grundläggande förståelse för Säker Digital Kommunikation (SDK).
Avsändare
Johan Nordin
johan.nordin@skaneskommuner.se
Samordnare SDK, Skånes Kommuner

Emma Pettersson
emma.pettersson@helseplan.se
Processledare SDK, Helseplan

Projektet SDK drivs av Region Skåne och Skånes Kommuner med stöd av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF).
Region Skåne
Skånes Kommuner
EU-logotyp