Skanes_Kommuner_Logotyp_POS
Skånes Kommuner banner2

Hej!

Här kommer årets sista nyhetsbrev från Skånes Kommuner inom skadligt bruk och beroendeområdet. I detta nyhetsbrev kan ni läsa om pågående projekt, aktuell forskning och rapporter samt om kommande utbildningar och regionala träffar inom området.

Nyhetsbrevet skickas till ASI kontaktpersoner och chefer inom skadligt bruk och beroende i de skånska kommunerna och andra prenumeranter. Sprid gärna vidare till berörda!

Bästa hälsningar

Elin Cedergren
Projektledare och ASI-utbildare

UBÅT= Uppföljning och Beskrivning av ÅTgärder

UBÅT

Registrering av externa 'ställe'

I början av 2023 kommer listan på externa ställen där åtgärden genomförs att läggas in i Net-klient. Listan är från de externa ställena som är upphandlade inom HVB, öppenvård och arbetskollektiv. Genom att ni använder er av de ställen som finns i listan, kommer Skåne få ut statistik över vad klienten och handläggaren tycker om stället.

Fylla i så mycket som möjligt av informationen, se grön markering. Tänk på att ändra status när ni "stänger" UBÅT när slutdatum har passerat.
ubåt fylla i mark

Under slutet på januari kommer ASI -statistik att sammanställas från 2022, så registrera era intervjuer och bortfall!

SMADIT, Samverkan mot alkohol och droger i trafiken

Polisen har arbetat mer med SMADIT sedan oktober 2021 i Skåne. Statistik för 2022 kommer att inhämtas av Länsstyrelsen Skåne. Enkäten kommer i första hand skickas till chefer inom skadligt bruk och beroende. Enkäten kommer att skickas ut den 16 januari 2022. Sammanställd statistik kommer att redovisas.

Glöm inte att registrera SMADIT i era verksamhetssystem!

smiley-ga38e2a36a_1920

Sammanställning från chefsdialog - Samsjuklighetsutredningen

Den 8 november 2022 genomfördes en gemensam chefsdialog i Skåne kring Samsjuklighetsutredningen. Vi har sammanställt en presentation av vad som framkom i de gruppdiskussioner som genomfördes under förmiddagen.

Denna presentation kan användas för att påbörja/stödja det gemensamma arbetet både lokalt och delregionalt. Här hittar du sammanställningen utifrån chefsdialogen med ledtexter.

Yrkesresan - Missbruk och beroende myndighetsutövning

Yrkesresan är ett koncept för introduktion och kompetensutveckling som syftar till att ge kvalitet i varje möte mellan socialtjänstens medarbetare och invånare. ​

Förstudien ska vara klar i december. I mitten av februari 2023 kommer beslut tas i den nationella styrgruppen om det blir en yrkesresa.
yrkesresan

Skåne tillsammans mot narkotika

Samhällets insatser mot narkotika i Skåne ska intensifieras. Det är syftet med satsningen Skåne tillsammans mot narkotika som Länsstyrelsen Skåne, Polisen, Region Skåne, Kriminalvården, Tullverket, Skånes Kommuner och Handelskammaren ligger bakom. Aktörerna har enats om fyra områden som man genom gemensamma insatser kommer att arbeta vidare med. Det handlar om minskat inflöde av narkotika, öppna drogscener, tidigare upptäckt av problem och ökad samverkan kring unga vuxna.

Målet är att insatserna ska vara genomförda i slutet av 2023. Inom ramen för detta arbete kommer det under hösten starta ett projekt inom ökad samverkan kring unga vuxna (18-24 år) mellan polis och socialtjänst samt inom Kriminalvården.

Kriminalvården har startat sin del av projektet under hösten 2022. Kriminalvården kommer att arbeta aktivare med att motivera och att klienter med skadligt bruk/beroende inom målgruppen aktualiserar sig inom socialtjänsten innan de lämnar en anstalt för att ta emot insatser/stöd. Ta del av underlaget för praktiskt tillvägagångsätt.

Andra delen i projektet är att stärka samverkan mellan polisen och socialtjänsten för målgruppen. Lunds Kommun är först ut med start i november och under hösten kommer fler kommuner i Skåne bli involverade. Polisen kommer att underrätta socialtjänsten när de påträffar unga vuxna (18-24 år) med skadligt bruk/beroende. Socialtjänstens uppdrag blir att särskilt uppmärksamma målgruppen med flera kontaktförsök och informationer om insatser som kan erbjudas. Socialtjänsten kommer att följa upp projektet genom ASI data (ASI Grund och ASI Uppföljning samt UBÅT).
ökad sam

SOU 2022:54 Narkotikautredningen

Delbetänkande Naloxon kan rädda liv – bedömningar av nuläget och nästa steg

Den 14 oktober 2022 överlämnade Narkotikautredningen ett delbetänkande till regeringen under namnet Naloxon kan rädda liv – bedömningar av nuläget och nästa steg.
Webbaserat metodstöd för prövning av barnets bästa
För att leva upp till barnkonventionen ska en prövning av barnets bästa göras inför varje åtgärd som berör barn, direkt eller indirekt. Barnombudsmannens nya metodstöd hjälper kommuner, regioner, myndigheter och andra verksamheter som gör prövningar av barnets bästa. Alla delar som ingår i en prövning gås igenom steg för steg med checklistor och fördjupningsmaterial. Metodstödet är generellt och övergripande för att kunna användas av olika typer av verksamheter. Det kan också användas för att utveckla och konkretisera den egna verksamhetens prövningar av barnets bästa.

Gör en prövning av barnets bästa

globe-g460d46fc1_1280

Webbutbildningar om äldre personer och alkohol

Socialstyrelsen har i december 2022 publicerat två webbutbildningar om äldre personer och alkohol. Sprid i era kommuner!

Webbutbildningen Äldre och alkohol – för hemtjänst och hemsjukvård är tänkt att bidra till att äldre personer med alkoholproblem som har hemtjänst eller hemsjukvård får god vård, stöd och omsorg utifrån sina individuella behov.

Webbutbildningen Äldre och alkohol – för biståndshandläggare är tänkt att bidra till att personal som möter äldre personer i sina hem får bättre förutsättningar att klara sitt uppdrag, och få en bra arbetsmiljö.
skin-g0c1c3ee72_1920

Kartläggningar, rapporter och forskning


Kartläggning av kommunernas policyarbete barn som far illa av vuxnas drickande

Enligt en ny kartläggning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har 4 av 10 kommuner inte någon policy som syftar till att uppmärksamma barn som riskerar att fara illa på grund av vuxnas alkoholkonsumtion. I kartläggningen framgår dock att många kommuner vill förbättra sig på området.

Adhd-medicin tycks ha positiva effekter vid amfetaminmissbruk

Amfetaminmissbrukare som tar ett visst adhd-läkemedel tycks löpa mindre risk att dö eller hamna på sjukhus på grund av missbruket, enligt en ny studie.
Amfetaminer är världens näst mest använda illegala droger och amfetaminrelaterade sjukhusinläggningar ökar markant.

Utsatthet och ohälsa vanligt när bruk av alkohol, narkotika, tobak eller spel om pengar kombineras

Drygt var fjärde person som har en riskkonsumtion av alkohol, använder narkotika, tobak eller nikotin, eller har ett riskabelt spelande, har ett kombinerat bruk inom dessa områden. Inom denna grupp är också utsatthet och ohälsa vanligt. Det visar den nationella befolkningsundersökningen, Hälsa på lika villkor.

Ivo: Inte okej kräva rutinmässiga drogtester vid ADHD-behandling

Trots riktlinjer som betonar att det inte är tillåtet med rutinmässig drogscreening av patienter med medicinsk behandling av ADHD, har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fått flera rapporter om att det förekommer. Nu skickar myndigheten en upplysning till alla regioner om vad som gäller.

Låt oss hålla dig uppdaterad!

Klicka på knappen nedan för att prenumerera på nyhetsbrev inom skadligt bruk och beroende.

Tidigare publicerade nyhetsbrev finns nu också tillgängliga på vår hemsida.

Kontaktuppgifter

Tänk på att uppdatera ASI kontaktpersoner och chefer så ni inte missar nyheter, utbildningar mm. Uppdatera era kontaktuppgifter direkt till mig elin.cedergren@skaneskommuner.se

Vad händer våren 2023

  • Metodstöd mars-maj
  • 1-2 februari, ASI utbildning, kl 9-16, Medborgarhuset i Eslöv
  • 15 februari, Chefsutbildning ASI, 9-16, Medborgarhuset i Eslöv.
  • 18 april ASI dag 4- repetition, Medborgarhuset i Eslöv, kontakta mig för anmälan
  • 5 maj, ASI Chefsträff, kl 9-11, digitalt
  • 16 maj, ASI kontaktpersonsträff, kl 9-12 i Lund

Har du frågor och funderingar, önskemål om utbildningar, tveka inte att kontakta mig.

merry-christmas-gd38cc4e36_1280

Önskar

Elin Cedergren

Projektledare, ASI-utbildare

elin.cedergren@skaneskommuner.se

Skånes Kommuner banner2