Skanes_Kommuner_Logotyp_POS
Skånes Kommuner banner2

Hej på er!

Här kommer nyhetsbrev från Skånes Kommuner inom skadligt bruk och beroendeområdet. I detta nyhetsbrev kan ni läsa om pågående projekt, aktuell forskning och rapporter, arrangemang under hösten och kommande utbildningar och regionala träffar inom området.

Nyhetsbrevet skickas till ASI kontaktpersoner och chefer inom skadligt bruk och beroende i de skånska kommunerna och andra prenumeranter. Sprid gärna vidare till berörda!

Hälsningar

Elin Cedergren
Projektledare och ASI-utbildare

Projektet - Att leda med ASI

Socialstyrelsen bjuder in chefer från kommuner att pröva verktyg för att få mer kunskap och användning av ASI i verksamhetsutvecklingen.

Flera kommuner använder ASI-intervjuer i det dagliga klientarbetet. Mer sällan sammanställs ASI data på gruppnivå, fast att detta kan vara ett stöd i verksamheter och kommuner i det systematiskt kvalitetsarbete och verksamhetsutveckling. Socialstyrelsen har i uppdrag att ta fram stöd för att öka användningen av ASI på gruppnivå. Stöd och verktyg som riktas till chefer och verksamhetsutvecklare ska därför tas fram och prövas i projektet. Projektet inleds i oktober 2022 och avslutas i december 2023. I Skåne har elva kommuner valt att delta.

Skåne tillsammans mot narkotika

Samhällets insatser mot narkotika i Skåne ska intensifieras. Det är syftet med satsningen Skåne tillsammans mot narkotika som Länsstyrelsen Skåne, Polisen, Region Skåne, Kriminalvården, Tullverket, Skånes Kommuner och Handelskammaren ligger bakom. Aktörerna har enats om fyra områden som man genom gemensamma insatser kommer att arbeta vidare med. Det handlar om minskat inflöde av narkotika, öppna drogscener, tidigare upptäckt av problem och ökad samverkan kring unga vuxna.

Målet är att insatserna ska vara genomförda i slutet av 2023. Inom ramen för detta arbete kommer det under hösten starta ett projekt inom ökad samverkan kring unga vuxna (18-24 år) mellan polis och socialtjänst samt inom Kriminalvården.

Kriminalvården har startat sin del av projektet under hösten 2022. Kriminalvården kommer att arbeta aktivare med att motivera och att klienter med skadligt bruk/beroende inom målgruppen aktualiserar sig inom socialtjänsten innan de lämnar en anstalt för att ta emot insatser/stöd. Ta del av praktiskt tillvägagångsätt.

Andra delen i projektet är att stärka samverkan mellan polisen och socialtjänsten för målgruppen. Lunds Kommun är först ut med start i november och under hösten kommer fler kommuner i Skåne bli involverade. Polisen kommer att underrätta socialtjänsten när de påträffar unga vuxna (18-24 år) med skadligt bruk/beroende. Socialtjänstens uppdrag blir att särskilt uppmärksamma målgruppen med flera kontaktförsök och informationer om insatser som kan erbjudas. Socialtjänsten kommer att följa upp projektet genom ASI data (ASI Grund och ASI Uppföljning samt UBÅT).
ökad sam

Mer stöd för individbaserad systematisk uppföljning i socialtjänsten

Individbaserad systematisk uppföljning handlar om att skapa lokal och beprövad erfarenhet för att utveckla verksamheten och dess kvalitet. Nu finns en kortfattad folder om det mesta socialtjänsten behöver veta för att arbeta med systematisk uppföljning. Se mer hos Socialstyrelsen
isu

SOU 2022:54 Narkotikautredningen

Delbetänkande Naloxon kan rädda liv – bedömningar av nuläget och nästa steg

Den 14 oktober 2022 överlämnade Narkotikautredningen ett delbetänkande till regeringen under namnet Naloxon kan rädda liv – bedömningar av nuläget och nästa steg.

Regeringsuppdrag: Uppdrag att stödja ett ökat tillgängliggörande av naloxon

Övergripande om uppdraget
Huvuduppdrag att aktivt stödja ett ökat tillgängliggörande av naloxon, med övergripande syfte att bidra till minskad dödlighet i narkotikarelaterade överdoser.

Deluppdrag att:
1. Bidra till att utveckla och implementera ett systematiskt arbete med att tillhandahålla naloxon.
2. Föreslå insatser som kan genomföras för att tillgängliggöra naloxon till fler personer som har behov av läkemedlet.

Läkemedelsverket – rapport om receptfrihet
• Läkemedelsverket har efter förfrågan från Socialstyrelsen utrett receptfrihet för naloxon i nässpraysformat
• Läkedelsverkets rapport publicerades 15 september och går att ladda ner här
• Utifrån rådande lagstiftning blev det ett nej till receptfrihet

Anledning till nej
• För de två godkända nässprayerna finns särskilda krav inskrivna i marknadsgodkännandena.
• Kraven innebär att den som hämtar ut naloxon måste utbildas.
• För att det ska kunna bli receptfritt måste tillverkarna av nässprayen komma in med nya ansökningar med ny data som stöder en receptfri klassificering.
• Detta är möjligt men tar tid.

Vad görs nu?
• Socialstyrelsen och Läkemedelsverket ska försöka snabbutreda om det går att importera den modell som används i Norge:
– Utbildad personal finns på särskilda distributionsplatser.
– Läkemedlet rekvireras av läkare till dessa platser.
– Personalen distribuerar läkemedlet kostnadsfritt till exempelvis anhöriga, civilsamhällesorganisationer eller personal från olika boenden samtidigt som de ger en utbildning i användning.
• Samtidigt som Läkemedelsverket utreder alternativ till receptfrihet arbetar Socialstyrelsen vidare med:
– Förbättrad samverkan mellan kriminalvården och sjukvårdsregionerna avseende
förskrivning och tillgång till naloxon.
– Meddelandeblad/PM som på ett överskådligt sätt beskriver vad som är möjligt
inom nuvarande regelverk

Delrapport lämnas till regeringskansliet 31 mars 2023 och slutrapport 31 mars 2024.
naloxon02

Lustgas bland unga 2022

Lustgas, eller dikväveoxid, kan användas i berusningssyfte. Sådan användning, i synnerhet bland unga, har på senare tid uppmärksammats i massmedia och ökningar av antalet inkomna lustgasrelaterade ärenden till Giftinformationscentralen inträffade såväl 2021 som 2022. Samtidigt har det saknats nationell statistik om hur utbredd användningen är. Därför införde CAN frågor om detta i 2022 års skolundersökning. Här följer den första redovisningen av riksrepresentativa resultat gällande ungas användning av lustgas.

De som svarade gick i åk 9 och gymnasiets år 2. Resultaten visar att lustgas är:
  • vanligare i storstadsområden
  • lika vanlig bland killar som bland tjejer
  • tydligt sammanhängande med användning av alkohol, narkotika och tobak.

Utredning ska bland annat se över användningen av lustgas

Regeringen utser en särskild utredare till att se över vissa frågor inom alkohol- och tobaksområdet, bland annat reglering av lustgas i berusningssyfte. Ett deluppdrag i utredningen har särskilt fokus på hur skyddet för barn och unga kan stärkas.

Syftet med utredningen En trygg uppväxt utan alkohol, tobak och nikotinprodukter Dir. 2022:111 är att säkerställa en sammanhållen och systematisk reglering för att uppnå ett effektivt och rättssäkert skydd för folkhälsan, med särskilt fokus på att uppnå en hög skyddsnivå för barn och unga. Uppdraget ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Lustgas och LVM

Under sensommaren kom det en fråga gällande lustgas och LVM.
"Vi har börjat efterforska huruvida lustgas kan ingå i flyktiga lösningsmedel och därmed omfattas av LVM lagstiftningen. Det har ju som bekant börjat missbrukas frekvent bland unga och vi har fått in flera orosanmälningar men även LVM anmälningar utifrån att unga farit väldigt illa när de överdoserar lustgas."

Från Kammarrätten i Göteborg har i dom med mål nr 4826-22 meddelat att; " lustgas är inte alkohol. I 8 § narkotikastrafflagen (1968:64) återfinns en legaldefinition av narkotika som bland annat hänvisar till förordningen (1992:1554) om kontroll av narkotika. Av dessa framgår att lustgas inte är klassificerat som narkotika. Eftersom lustgas inte heller är ett flyktigt lösningsmedel kan missbruk av lustgas inte leda till vård enligt LVM."

I media
Polisens varning: Ökning av unga som berusar sig med lustgas
sheets-ga5b867ad7_1920

Nya blanketter- begäran om hjälp/biträde...

Reviderade blanketter för begäran om hjälp/biträde enligt vårdlagarna.
För spridning till berörda verksamheter inom hälso- och sjukvård och socialtjänst.

För att underlätta samverkan mellan polisen och begärande parter samt för att öka rättssäkerheten inom området tog Polismyndigheten i samråd med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Statens Institutionsstyrelse (SiS) under 2021 fram nationella gemensamma blanketter för begäran om hjälp/biträde inom tre av de mest vanligt förekommande kategorierna.

Det är blanketter för begäran om hjälp/biträde:
- enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT)
- enligt lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV),
- enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) samt
- enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

Inspelade webbsändningar

Samsjuklighet - risker, samverkan och arbetet framåt

Den 6 september 2022 arrangerade Länsstyrelsen i Skåne tillsammans med flera aktörer en temadag utifrån "Samsjuklighet- risker, samverkan och arbetet framåt". Dagen inledes av Anders Printz särskild utredare för Samsjuklighetsutredningen där han presenterade utredningens förslag, Mikael Malm från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR höll två presentationer "Läget inom missbruks- och beroendevården i Sverige" och "Från ord till verklighet". Under eftermiddagen höll Hanna Eckerbom Holmberg från Maria Skåne en föreläsning om hur Skånes Mariamottagningar arbetar med skadligt bruk och samsjuklighet hos barn och unga. Arbetet sker integrerat och samordnat av Region Skåne och anslutna kommuner. Här kan du ta del av inspelningen.

Narkotikakonferens 2022

Den 31 maj 2022 arrangerade Länsstyrelserna i Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Halland och Jönköpings län, tillsammans med Polisen och CAN, en gemensam narkotikakonferens med fokus på narkotika i lokalsamhället. Här kan du ta del av dagens inspelade föreläsningar.

Rapporter och forskning

Förebyggande arbete kan minska skador och kostnader för narkotikabruk
Genom att förebygga bruk av narkotika kan samhället minska både skador och kostnader till följd av narkotika. Enligt en ny beräkning kostade narkotikabruket samhället minst 38 miljarder kronor år 2020.

Majoriteten av de som dör av läkemedels- och narkotikaförgiftningar har haft psykiatriska diagnoser
Varje år dör uppemot 900 personer i Sverige till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar. Tre av fyra av dessa dödsfall beror på överdoser eller att personen tagit sitt liv. En viktig del i arbetet med att minska antalet dödsfall som orsakas av läkemedels- och narkotikaförgiftning är att ha tillgång till tillförlitlig statistik. Nu har Socialstyrelsen tillsammans med Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och Rättsmedicinalverket på uppdrag av regeringen sammanställt statistik på det här området i en gemensam rapport.
tree-g6e98c0109_1920

Låt oss hålla dig uppdaterad!

Klicka på knappen nedan för att prenumerera på nyhetsbrev inom skadligt bruk och beroende.

Tidigare publicerade nyhetsbrev finns nu också tillgängliga på vår hemsida.

Kontaktuppgifter

Tänk på att uppdatera ASI kontaktpersoner och chefer så ni inte missar nyheter, utbildningar mm. Uppdatera era kontaktuppgifter direkt till mig elin.cedergren@skaneskommuner.se

Höstens event

Metodstöd i ASI oktober – november

8 november 9-12, ST Gertrud Malmö, Chefsdialog utifrån samsjuklighetsutredningen

11 nov 9-12, digital, ASI Fördjupning: Psykisk hälsa

1 dec kl 8.30-12, digitalt, Barnrättsperspektivet för chefer/arbetsledare

6 dec kl 9-11, digital, Chefsträff

7 december, digital, ASI dag 4- repetition

8 dec kl 9-12, Kristallen i Lund, ASI kontaktpersonsträff, skickas till berörda.

14 dec, kl 10-12, digital, Introduktion UBÅT

Inbjudningar till de digitala eventen är skickade till ASI kontaktpersoner och chefer inom beroende.


ASI grundutbildning, 1-2 februari, 22 mars och 20 september, kl 9-16, Medborgarhuset i Eslöv. Till anmälan.

Har du frågor och funderingar, önskemål om utbildningar, tveka inte att kontakta mig.

Med vänliga hälsningar


Elin Cedergren

Projektledare, ASI-utbildare

elin.cedergren@skaneskommuner.se

wreath-g7f8955653_1280
Skånes Kommuner banner2