Skanes_Kommuner_Logotyp_POS
Skånes Kommuner banner2

Hej på er!


Här kommer ett nyhetsbrev från Skånes Kommuner - beroendeområdet. I detta nyhetsbrev kan ni läsa om aktuell forskning och rapporter, arrangemang under hösten och kommande utbildningar och träffar inom beroendeområdet.

Nyhetsbrevet skickas till ASI kontaktpersoner och chefer inom beroende i de skånska kommunerna. Sprid gärna vidare till berörda!

Somriga hälsningar

Elin Cedergren
Projektledare och ASI-utbildare

Låt oss hålla dig uppdaterad!

Klicka på knappen nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev inom beroende. Skicka gärna vidare detta nyhetsbrev till alla du tror kan vara intresserade så att de också kan prenumerera!

Tidigare publicerade nyhetsbrev finns nu också tillgängliga på vår hemsida.

Kontaktuppgifter

Tänk på att uppdatera ASI kontaktpersoner och chefer så ni inte missar nyheter, utbildningar mm. Uppdatera era kontaktuppgifter direkt till mig elin.cedergren@skaneskommuner.se

Samsjuklighetsutredningen - Uppdrag om tvångsvården

Preliminära iakttagelser och fortsatt inriktning

Utredarna i Samsjuklighetsutredningen valde i arbetet med det första betänkandet att tidigt visa hur de tänkte och hur den preliminära inriktningen såg ut. Syftet var att kunna få synpunkter från organisationer och personer med olika kunskaper och erfarenheter innan förslagen var färdiga. De hade mycket användning av det arbetssättet och tyckte att det gav viktigt underlag i arbetet med betänkandet. Nu gör de likadant med tilläggsuppdraget, att lämna förslag på en gemensam lagstiftning för personer som vårdas utan samtycke enligt LVM och LPT. De har publicerat det första iakttagelser/PM och en preliminär inriktning framåt på webbplatsen. Synpunkter önskas senast 15 augusti 2022.

Dialogmöte utifrån Samsjuklighetsutredningen


Tisdagen den 8 november, 9-12 i Malmö kommer det att anordnas ett dialogmöte för chefer inom kommuner och region utifrån Samsjuklighetsutredningens förslag. Sprid till berörda!

Anmälan görs på länken.

feedback-g0460abcdc_1280

Varningssystem narkotika, VSN

VSN är ett nationellt informations- och varningssystem där syftet är att underlätta informationsutbytet mellan anslutna aktörer från nationella myndigheter, hälso- och sjukvård och socialtjänst. Det övergripande målet med VSN är att det ska bidra till att förebygga dödsfall och skador orsakade av narkotika. Läs mer om VSN på Folkhälsmyndigheten.

Samverkan mot alkohol och droger i trafiken, SMADIT

SMADIT, är ett arbetssätt som syftar till att personer som ertappats för ratt-, drogratt- eller sjöfylleri ges ett erbjudande om en vårdkontakt för sina problem. SMADIT bygger på nära och långsiktigt samarbete mellan samhällsaktörer som polis, kommun och region.

Under september kommer Länsstyrelsen i Skåne med en enkät utifrån SMADIT. Så glöm inte att registrera SMADIT i ert verksamhetssystem.

Skåne tillsammans mot narkotika

Samhällets insatser mot narkotikan i Skåne ska intensifieras. Det är syftet med satsningen Skåne tillsammans mot narkotika som Länsstyrelsen Skåne, Polisen, Region Skåne, Kriminalvården, Tullverket, Skånes Kommuner och Handelskammaren ligger bakom.

Aktörerna har enats om fyra områden som man genom gemensamma insatser kommer att arbeta vidare med. Det handlar om minskat inflöde av narkotika, öppna drogscener, tidigare upptäckt av problem och ökad samverkan kring unga vuxna. Målet är att insatserna ska vara genomförda i slutet av 2023.

Inom ramen för detta arbete kommer det under hösten starta ett projekt inom ökad samverkan kring unga vuxna (18-24 år) mellan polis och socialtjänst samt inom Kriminalvården.

Narkotikakonferens 2021

Inspelade föreläsningar

Den 18 maj 2021 arrangerade Länsstyrelserna i Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Halland och Jönköpings län, tillsammans med Polisen och CAN, en gemensam narkotikakonferens med fokus på samverkan och sekretess. Nu kan du ta del av samtliga föreläsningar från konferensdagen.
hd-wallpaper-g46f1172c1_1920

Aktuell forskning inom området

Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende, CERA

På den här sidan har CERA samlat filmer och referat från vårens seminarieserie om narkotikadödlighet och skadereducerande insatser.

Rapporter om cannabis och unga vuxna

Här kan du läsa rapporter om cannabisproblematiken bland unga vuxna i Stockholms län. Rapportserien ges ut av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) i samarbete med Region Stockholms Centrum för psykiatriforskning, Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.
Den 18 maj arrangerades föreläsningen Agenda för minskat cannabisbruk och brottslighet i Landstingssalen i Stockholm. Nu har du möjlighet att se en inspelad version här.

Oxikodonrelaterade dödsfall allt fler i Sverige 2006–2018

Forskaren Anna Fugelstad är kritisk till den generösa förskrivningen av oxikodon vars negativa effekter drabbar äldre kvinnor, som annars inte brukar förknippas med narkotikadöd. Ta del av hennes forskning samt artikel i Läkartidningen.

Andra arrangemang

6 september, kl 9-15.15, digitalt. Samsjuklighet - risker, samverkan och arbetet framåt . Arrangör Länsstyrelsen Skåne. Anmälan via länken
14 september, kl 9-12, digital utbildning Det angår oss alla! Hur möter vi behoven hos barn och unga med ADHD eller symtom på ADHD?
Anmälan via länk på Skånes Kommuner hemsida.
rocks-g9d82db78a_1920

Kommande under hösten

7-8 september, ASI utbildning i Eslöv, anmälan via länken.

16 september, kl 9-10.30, digital, Intro i Net-klient webb från Råbe och Kobberstad, Inbjudan är skickad till chefer och ASI kontaktpersoner via Teams. Sprid länken vidare till berörda!


20 september, ASI dag 4, repetition och uppfräschning av ASI. Kontakta mig vid intresse.


26 september, kl 8.30-15, Barnrättsperspektivet inom Vuxna. Anmälan via länken.

6 december, kl 9-11, digital, Chefsträff

7 december, ASI dag 4, repetition och uppfräschning av ASI. Kontakta mig vid intresse.

8 december, kl 9-12, Lund, ASI kontaktpersonsträff. Anmälningslänk kommer under hösten.


Har du frågor och funderingar, tveka inte att kontakta mig.

ÖNSKAR ER EN FIN SOMMAR!

beach-g025360367_1280

Soliga hälsningar


Elin Cedergren

Projektledare, ASI-utbildare

elin.cedergren@skaneskommuner.se

Skånes Kommuner banner2