Skanes_Kommuner_Logotyp_POS
Skånes Kommuner banner2

Hej på er!


Här kommer ett nyhetsbrev från Skånes Kommuner - beroendeområdet. I nyhetsbrevet kan ni läsa om ASI och vad som är aktuellt i Skåne och nationellt.

Nyhetsbrevet skickas till ASI kontaktpersoner och chefer inom beroende i de skånska kommunerna. Sprid gärna vidare till berörda!



Vänliga hälsningar
Elin Cedergren
Projektledare och ASI-utbildare

Låt oss hålla dig uppdaterad!

Klicka på knappen nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev inom beroende. Skicka gärna vidare detta nyhetsbrev till alla du tror kan vara intresserade så att de också kan prenumerera!

Tidigare publicerade nyhetsbrev finns nu också tillgängliga på vår hemsida.

ASI

I april 2022 publicerade Socialstyrelsen den reviderade version av ASI manualen med tillhörande ASI intervjuer. Följ länken för att ta del av manual och ASI intervjuer.

Inför denna revidering har bland andra följande tillägg och ändringar gjorts:
  • En ny fråga i ASI Grund och Uppföljning under livsområdet Psykisk hälsa, I1c: Har du fått någon diagnos? Om ja vilken?
  • I livsområdet Arbete och försörjning, D7 Vad har du huvudsakligen arbetet med? har Svenskt socioekonomiskt index ersatts med SSYK 2012, Standard för svensk yrkesklassificering.
  • En uppdatering och förtydliganden av instruktioner och frågestöd i manualen.
  • I manualen finns nu följdfrågor till i ASI Uppföljning.
  • Bilagorna med narkotiska preparat, kommunkoder och landskoder har uppdaterats.
  • Ett förtydligande utifrån barnrättsperspektiv och anmälningsskyldighet.
ASI manual

Metodstöd ASI

Under våren har ni i kommunerna fått inbjudan att delta på metodstöd i ASI. Metodstödet har fokuserat på kodning och skattningar av intervjuer.

Nästa ASI metodstöd kommer att vara under hösten. Inbjudan kommer innan sommaren.

Kontaktuppgifter

Tänk på att uppdatera ASI kontaktpersoner och chefer så ni inte missar nyheter, utbildningar mm. Uppdatera era kontaktuppgifter direkt till mig.
elin.cedergren@skaneskommuner.se

Råbe och Kobberstad

Råbe & Kobberstad har den 23 mars förvärvats av Allevi. Kommunernas avtal med Råbe och Kobberstad kommer att vara oförändrade. Hemsidan har uppdaterats för att spegla tillhörigheten till Allevi.

Mer från Råbe och Kobberstad nyhetsbrev

Net-klient

Net-klient har uppdateras med de nya intervjuerna.

Tänk på att lokal administratör i Net-klient tar bort användare som inte används eller har avslutat sin tjänst i kommunen.

Behöver ni hjälp med att gallra i systemet eller annan teknisk hjälp med Net-klient kontakta Råbe och Kobberstad .

Samsjuklighetsutredningen

Tre skånska kommuner har varit remissinstanser och har lämnat remissvar på Samsjuklighetsutredningen - Från delar till helhet – En reform för samordnade, behovsanpassade och personcentrerade insatser till personer med samsjuklighet .

Den 6 april anordnade Skånes Kommuner ett dialogmöte gällande samsjuklighetsutredningens tilläggsuppdrag, tvångsvård LVM/LPT. Dialogmötet var uppdelat i två möte under eftermiddagen, ett för socialsekreterare och ett för chefer. Under eftermiddagen deltog 40- tal personer från de skånska kommunerna. Under eftermiddagen avhandlades frågor bland annat om om hur tvångsvården fungerar idag, vad som kan bli bättre, tidsgränsen på 6 månader, behandling och motivation.

SKRs remissvar kan du ta del av här.
Hjälpfrågor:
Finns det barn som berörs direkt eller indirekt? Har barnet fått relevant information? Av vem inom socialtjänsten har barnet fått information? Har barnet tillfrågats? Har barnet fått framföra sina åsikter? Hur har barnets åsikter beaktats? Vad är barnets bästa? Kommer barnets bästa i första hand? Har barnet fått återkoppling och information om vad som har beslutats och hur barnets bästa beaktats?

Barnrättsperspektivet i vuxenärende inom beroende

Under 2021 och under våren 2022 har Skånes Kommuner erbjudit utbildningsdagar om Barnrättsperspektivet i vuxenärende inom beroende. Utbildningen har varit uppskattad och kommer att erbjuda även under hösten 2022.

Ta gärna hjälp av hjälptexten och hjälpfrågor.
”FN:s konvention om barnets rättigheter blev svensk lag 1 januari 2020. Detta innebär att det ska finnas en barnkonsekvensanalys vid samtliga beslut som på något sätt berör ett eller flera barn. När det är föräldern som är aktuell hos socialtjänsten är barnets bästa inte styrande för beslutet, men det ska dokumenterats hur barnets bästa beaktats. I de fall barnets bästa måste vika för förälderns bästa är det särskilt viktigt att analysen finns dokumenterad och varför avvägningen görs. Barnets synpunkter ska redovisas kortfattat och de ska beskrivas hur de vägts in i bedömningen."
child-g749ef146d_1280

Investera i barns hälsa och utveckling

Länsstyrelsen i Örebro län bjuder in till en webbsändning den 1 juni, kl 13-15 "Investera i barns hälsa och utveckling" med information om föräldraskapsstöd som verktyg i det förebyggande arbetet mot kriminalitet, missbruk, våld, psykisk ohälsa och utanförskap. Läs mer om program och anmälan via länken.

Save the date!

Temadag om samsjuklighet

6 september 2022

Klockan 9.00-15.30

Digitalt

Målgrupp: Beslutsfattare och medarbetare som möter personer med samsjuklighet (missbruk/beroende och annan psykiatrisk diagnos/tillstånd).

Mer om temadagen

Söka plats för behandling!

Skånes Kommuner tillhandahåller ramavtal för de skånska kommunerna bland annat inom HVB Vuxen och Öppenvård. Det är verksamheter som har ramavtal som i första hand ska användas när en kommun gör en placering. Det är Lagen om offentlig upphandling (LOU) som styr hur man kan söka och välja en passande verksamhet för klienten. För att få stöd att följa lagstiftningen finns avropsstödet Upphandlat, där du kan söka fram de upphandlade verksamheterna, hitta mallar för placeringsavtal mm. Om man använder andra söktjänster riskerar man att inte följa LOU.

Du hittar avropsstödet Upphandlat på https://upphandlat.skaneskommuner.se
Har du frågor och tankar- kontakta support@upphandlat.skaneskommuner.se

upphand

Nationella Transportenheten (NTE)

From 2022-03-01 har Kriminalvården NTE Malmö, Helsingborg och Kristianstad ett nytt telefonnummer: 010-484 33 70.
Det kommer då endast finnas ett telefonnummer och sedan knappar man sig via tonval vidare till rätt funktion.

Se även den uppdaterade riktlinjen gällande Praktisk samverkan gällande LVM transporter.
nte

Region Skånes naloxonprogram

Syftet med Region Skånes naloxonprogram är att utbilda och tillgängliggöra naloxon för personer som riskerar att drabbas av opioidöverdos. Målsättningen är att förebygga skador och dödsfall i miljöer där överdoser förekommer och således minska narkotikadödligheten. på hemsidan finns praktisk information, utbildningsmaterial och om forskning.

Ta gärna del av föreläsningen om Region Skånes Naloxonprogram, Katja Troberg, samordnare Naloxnprogrammet och doktorand från Lunds Universitet.

naloxon
cherry-blossoms-ged813a243_1920

En svensk narkotikapolitik anpassad till nutidens och framtidens utmaningar

Regeringen tillsätter en utredning som ska utveckla den svenska narkotikapolitiken. En fortsatt restriktiv narkotikapolitik ska kombineras med en god vård för personer som lever med skadligt bruk eller beroende. Den nya narkotikautredningen är den mest omfattande utvärderingen av svensk narkotikapolitik på flera decennier.

Genom utredningen vill regeringen ta ett brett grepp om narkotikasituationen i samhället och säkerställa att narkotikapolitiken är förenlig med krav på evidensbaserad vård, beprövad erfarenhet och skademinimering. Bland annat ska utredaren ta hänsyn till perspektiv som folkhälsa, beroendesjukdom, evidensbaserade vård- och stödinsatser, jämlikhet och jämställdhet, socioekonomi, barn, unga och äldre samt de brottsförebyggande och brottsbekämpande perspektiven.

Den särskilda utredaren ska inom ramen för utredningen bl.a. göra följande:
  • Undersöka om och i så fall i vilken utsträckning personer med skadligt bruk eller beroende avstår från att ta kontakt med socialtjänsten och hälso- och sjukvården samt vad det i så fall beror på.
  • Föreslå om och i så fall hur vård- och stödinsatser kan erbjudas på ett mer systematiskt sätt till personer som döms för ringa narkotikabrott.
  • Föreslå åtgärder för att stärka samverkan mellan hälso- och sjukvården, polisen och socialtjänsten för att säkerställa att personer med skadligt bruk eller beroende får adekvata insatser.
  • Föreslå hur samverkan kan stärkas så att vårdkedjorna håller ihop när Statens Institutionsstyrelse eller Kriminalvårdens ansvar upphör.
  • Föreslå hur lågtröskelverksamhet kan införas i större utsträckning, utvecklas och följas upp i Sverige. Lågtröskelverksamhet innebär att det finns en högre tolerans för att människor som deltar i verksamheterna fortfarande har ett aktivt missbruk.
  • Ta fram ett särskilt program för att förebygga barns och ungas användning av narkotika.
  • Föreslå hur vård- och stödinsatser kan utvecklas för att skapa en god, jämlik och jämställd kvalitet utifrån brukarnas och patienternas behov och erfarenheter.
  • Föreslå ett nationellt program för att minska antalet dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar samt se över om fler förutom hälso- och sjukvården ska kunna ge naloxon mot opioidöverdoser.
Ett delbetänkande ska lämnas 14 oktober 2022 och uppdraget ska slutredovisas senast den 30 september 2023.

Den svenska narkotikasituationen

I rapporten, Den svenska narkotikasituationen från Folkhälsomyndigheten sammanfattas delar av 2020 års svenska data till EU:s narkotikabyrå (EMCDDA) samt redovisar senast tillgängliga data för användning av cannabis i befolkningen och bland skolelever. Rapporten sammanfattar bland annat information om narkotikarelaterad behandling, narkotikabrott, narkotikarelaterad dödlighet och kommunernas förebyggande arbete i Sverige 2020. Även senast tillgängliga data för användning av cannabis i befolkningen och bland skolelever redovisas.
  • Cannabisanvändning fortsatt vanligast bland yngre och bland män. Cannabis var den vanligaste narkotikatypen i Sverige 2021. I folkhälsoenkäten "Hälsa på lika villkor" rapporterade 3,3 procent av befolkningen (16–64 år) att de hade använt cannabis under de senaste 12 månaderna.
  • Narkotikabeslagen och brotten fortsätter att öka. Enligt sammanslagna uppgifter från polis och tull har det totala antalet narkotikabeslag och narkotikabrott ökat sedan 2016. Under 2020 ökade narkotikabeslagen med 12 % och narkotikabrotten med 10 % jämfört med 2019. Sett till antal narkotikabrott som rapporterades 2020 gällde majoriteten eget bruk och innehav. För narkotikabeslagen gällde ökningen marijuana och amfetamin.
  • Under de senaste tio åren är det allt fler som har vårdats i slutenvård och/eller specialiserad öppenvård för problem som är orsakade av narkotika. Det är också fler som har fått läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende (LARO). De flesta som behandlades för sitt narkotikabruk under 2020 hade sökt vård för användning av flera substanser i kombination, där det inte går att identifiera en primärdrog. När en primärdrog kunde anges var opioider vanligast inom slutenvård, specialiserad öppenvård och vård enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM). Bland dem som fått narkotikarelaterad vård inom Kriminalvården var cannabis vanligast. Inom sjukhusbaserad slutenvård och/eller specialiserad öppenvård fick totalt 30 779 personer narkotikarelaterad vård under 2020. Majoriteten var 25–34 år vid start av behandling (31%), och den största åldersgruppen var 25–29-åringar (16 %)
  • Narkotikarelaterade dödsfall fortsätter att minska. Under 2020 inträffade 524 narkotikarelaterade dödsfall i Sverige, därmed fortsatte de senaste årens minskning (21 färre dödsfall jämfört med 2019). Överdoser var den vanligaste orsaken till narkotikarelaterade dödsfall under 2020 för både kvinnor och män. Opioider var involverade i närmare 90 % av alla dödsfall där man känner till substansen.
  • För att minska narkotikarelaterade skador och dödsfall behövs olika insatser på flera nivåer i samhället. Flera insatser som förväntas minska narkotikadödligheten har genomförts eller pågår i Sverige. Tillgängligheten till naloxon som häver opioidöverdoser har ökat under de senaste åren och under 2020 bedrev 18 regioner ett systematiskt arbete för att tillgängliggöra naloxon. De nationella riktlinjerna för vård och stöd vid missbruk och beroende från 2019 rekommenderar nu att hälso- och sjukvården erbjuder naloxon och utbildningsinsatser till personer med opioidberoende och risk för överdos.

Ny ANDTS strategi

Regeringen har fattat beslut om en ny strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken samt spel om pengar för perioden 2022–2025, en så kallad ANDTS-strategi. Nu överlämnas skrivelsen till riksdagen.

Den nya ANDTS strategin ska verka på ett bredare plan för att utöver tidigare etablerade områden även omfatta spelberoende, narkotikaklassade läkemedel och tobaksfria nikotinprodukter. Målet är att minska samhällsskadorna som orsakas av droger och spel om pengar. Till detta mål fogas även sju delmål som bland annat handlar om att skydda barn och unga, begränsa tillgången till droger, se till att det finns vård, behandling och tidiga insatser för den som missbrukar samt ett fungerande förebyggande arbete och internationellt samarbete kring drogrelaterade frågor.

Den nya strategin ska framförallt öka fokuset på narkotikaprevention med hjälp av brottsförebyggande och brottsbekämpande insatser, enligt regeringen. Strategins långsiktiga mål är ett fortsatt narkotikafritt samhälle och till det fogas ett mål att ingen ska dö av läkemedels- eller narkotikaöverdoser. Strategin gäller för åren 2022 till 2025.
oilseed-rape-g560faecdb_1920

Notiser

  • SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken) Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sin sida om SMADIT. Där kan man läsa mer om samverkan och samarbete för arbetet med SMADIT. Där finns även filmer med goda exempel från socialtjänsten och polis.
  • Yrkesresan- Förstudien gällande skadligt bruk och beroende - myndighetsutövning har påbörjats av Jönköpings län. Förstudien kommer att fortlöpa under hela året . Se tidsscenario nedan.
yrkesresa tid

Kommande aktiviteter

ASI Metodstöd, under hösten, via Teams

6 september, 9.00-15.30, Temadag om samsjuklighet, digital. Inbjudan kommer!

7-8 september ASI grundutbildning, anmälan via hemsidan.

6 december, 9.00 -11.00, Chefsträff via Teams

7 december ASI dag 4.

9 december, 9.00 -12.00, ASI kontaktpersonsträff i Lund.


Har du frågor och funderingar, tveka inte att kontakta mig.

Vänliga hälsningar


Elin Cedergren

Projektledare, ASI-utbildare

elin.cedergren@skaneskommuner.se

En bild på en bukett tulpaner
Skånes Kommuner banner2